Gezonde pepernoten recept

door | okt 26, 2023 | Recepten

De pepernoten en chocoladeletters liggen al een tijdje in de winkels, maar de Sint is er nog lang niet! Door de plaatsing en opvallende verpakkingen is de verleiding om ze te kopen heel groot. Met dit recept maak je heerlijke en gezonde pepernoten als alternatief voor al die ongezonde kruidnoten en pepernoten uit de winkel!  Zo kun je toch lekker meesnoepen!

Wil je graag gezonde keuzes maken? Maar tóch genieten van lekkere pepernoten? Nou dan is dit misschien wel hét recept voor je!

Waarom gewone pepernoten niet gezond zijn?

Gewone pepernoten zijn gemaakt van tarwebloem (hier zitten nauwelijks vezels in), veel suiker, ook vaak nog stroop (suiker in vloeibare vorm), vaak palmolie en/of andere olië en vaak nog wat E-nummers om het lang houdbaar te maken. Nou niet ingrediënten waar je je lijf heel blij mee maakt. Natuurlijk prima om hier af en toe van te genieten als je hier van houd, maar als je een gezonde leefstijl wilt aanhouden, zou ik het niet dagelijks kiezen.

Waarom dit wel gezonde pepernoten zijn?

Deze gezonde pepernoten bestaan uit ingrediënten waar je lichaam wel blij van wordt. De suiker is vervangen voor dadels. Ook hierin zit suiker, maar ook vezels, vitamines en mineralen, waarmee je lichaam wel echt voed.
De bloem die in de gewone pepernoten zit, is in dit recept vervangen voor amandelmeel en havermout. Dit zijn beide meelsoorten die rijk zijn aan vezels en ook vitaminen en minderalen bevatten en je lichaam dus goed voorziet van voedingstoffen.
Een ander voordeel van dit recept is dat er geen gekke toevoegingen inzitten, wat wel gebeurd bij de pepernoten uit de supermarkt, om ze lang houdbaar te houden. Deze gezonde pepernoten zijn ook wel een aantal dagen goed in een afgesloten blik of afsluitbaar bakje, maar bij ons is het niet gelukt om ze heel lang te bewaren…. Vooral mijn dochter was er dol op!

Ingrediënten

  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gram havermout
  • 65 gram dadels
  • 50 gram kokosolie
  • 1 tl baking soda
  • 50 gram yoghurt (zelf 2% griekse style gebruikt, maar je kan ook een andere yoghurt gebruiken)
  • 2 el speculaaskruiden
  • 1 ei
Gezonde pepernoten

Bereidingswijze:

1. Week de dadels (als je hardere dadels gebruikt) een paar minuten in kokend water. Verwarm ondertussen de oven voor op 175°C.

2. Maal de dadels in een keukenmachine of krachtere blender tot een puree.

3. Doe de havermout erbij een maal samen met de dadels fijn

4. Voeg hierna het amandelmeel, baking soda en speculaaskruiden toe

5. Roer in een bak de yoghurt, het ei en de kokosolie door elkaar en voeg dit mengsel bij het amandelmeel/havermout/dadel mengsel. Ik heb dit in de keukenmachine gedaan, maar als je deze niet hebt kan je het ook met een vork door elkaar roeren en later met de hand tot een geheel kneden.

6. Als het deeg heel plakkerig is kan je er nog wat fijngemalen havermout doorheen roeren of wat amandelmeel. Het deeg blijft overigens wel wat plakkerig en dit is niet erg.

7. Pak kleine stukjes van het deeg en rol het tot kleine balletjes en leg dit op de bakplaat die bekleed is in bakpapier. Als je heel het deeg hebt opgemaakt. Kan je de pepernoten in de oven afbakken. Het ligt een beetje aan de grote van de pepernoten en aan de werking van de oven, maar de pepernoten zullen tussen de 7-15 minuten klaar zijn. Als je ze de eerste keer maakt, houd de oven goed in de gaten!

8. Laat de gezonde pepernoten even afkoelen en presenteer ze in een mooi schaaltje. Enjoy!

Gezonde pepernoten op bakblik

Gezonde Pepernoten ingredienten
Pepernoten deeg

Geschreven door Fleur Haarlem

Ik houd ervan mensen te helpen aan een gezondere leefstijl en schrijf hier graag over. Daarnaast vind ik het leuk om mensen te inspireren en te laten zien dat gezond eten ook heel lekker kan zijn!

Meer over dit onderwerp

8 tips voor een gezonde BBQ

8 tips voor een gezonde BBQ

Het is zomer! Lekker BBQ-en met vrienden of familie is toch een feestje?
Maar vaak is het voor je gezondheid niet de beste keuze, maar als je graag gezonde keuzes wil maken én wilt BBQ-en, dan hoop ik dat je wat aan deze 7 tips hebt!

Lees meer
Share This