Gezonde ontbijttaart met vijgen en banaan

door | okt 7, 2023 | Recepten

header quesedillas

Eind september zitten de bomen hier vol met heerlijke vijgen. Wij hebben zelf ook 3 bomen vol met vijgen en dat zijn er best veel! Maar ja, wat moet je met al die vijgen? Ik kreeg het idee om een lekkere en gezonde ontbijttaart met vijgen te maken. Want wie houdt er nou niet van taart? Zo is elke ochtend een feestje!

We hebben hier geluk dat de bomen vol zitten, want verse vijgen zijn natuurlijk best duur. Dus wanneer je zelf verse vijgen hebt of deze voor een leuke prijs kan kopen is dit een heerlijk recept! Anders is het best een dure taart.

Ingrediënten

Bodem:

  • 150 gram volkoren meel
  • 75 gram havermout
  • 35 gram kokosolie
  • 150 gram 2% griekse yoghurt

Vulling:

  • 560 gram Verse vijgen, in stukjes
  • 2 grote Bananen
  • Sap van 1 uitgeperste citroen
  • 2 el amandelmeel
  • 45 gram kokosolie
  • 2 volle theelepels kaneel
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel maismeel

heerlijke punt vijgen banaan taart met verse vijg

De taart maken

Stap 1: Zorg dat de kokosolie vloeibaar is. Als het warm is hoef je hier niks aan te doen, maar als de kokosolie niet vloeibaar is kan je de afgemeten hoeveelheid in een bakje in de magnetron doen of ik heb het in een open glazenpotje (oude pindakaaspot) even boven het fornuis gehouden (erboven gehouden, niet erop gezet).

Stap 2: Roer alle ingrediënten voor de bodem door elkaar heen, inclusief de vloeibare kokosolie.

Stap 3: Doe bakpapier op de bodem van de springvorm of vet de springvorm goed in.

Stap 4: Verdeel het deeg voor de bodem goed uit op de onderkant van de springvorm en zet hem in een voorverwarmde oven van 200 graden voor 15-20 minuten.

Stap 5. Als de bodem in de oven staat kan je verder gaan met de vulling van de taart. Voeg de bananen en de vijgen in een grote mengschaal en pureer ze fijn met een staafmixer. Je kan de vulling natuurlijk ook in een blender of keukenmachine doen om het fijn te malen.

Stap 6. Voeg alle overige ingrediënten (behalve het amandelmeel en de eieren) toe aan de gepureerde bananen en vijgen.

Stap 7. Klop de eieren los in een bakje en roer door het mengel

Stap 8. Haal de bodem uit de oven en zet de oven op 150 graden

Stap 9 Strooi het amandelmeel over de bodem

Stap 10. Verdeel het vijgen/bananen mengsel over de bodem en zet het opnieuw in de voorverwarmde oven.

Stap 11: laat de taart 60 minuten afbakken, maar houd de taart goed in de gaten, want elke oven werkt anders. Ik heb zelf de boven/onder warmte stand gebruikt van de oven, maar alsnog werkt elke oven anders. De taart hoort bruin te kleuren en de vulling hoort niet meer vloeibaar te zijn als hij klaar is.

Mocht hij nog wel vloeibaar zijn, maar al wel bruin kleuren dan kan je de temperatuur nog wat omlaag zetten, je kan hem ook in de oven laten staan en de oven uit zetten, zodat hij nog langzaam kan opstijven.

Stap 12: Lekker om te serveren met wat verse vijgen.

banaan en vijgen fijnmalen met staafmixer

gezonde ontbijttaart ingredienten
gezonde ontbijttaart vijg en banaan

Geschreven door Fleur Haarlem

Ik houd ervan mensen te helpen aan een gezondere leefstijl en schrijf hier graag over. Daarnaast vind ik het leuk om mensen te inspireren en te laten zien dat gezond eten ook heel lekker kan zijn!

Meer over dit onderwerp

8 tips voor een gezonde BBQ

8 tips voor een gezonde BBQ

Het is zomer! Lekker BBQ-en met vrienden of familie is toch een feestje?
Maar vaak is het voor je gezondheid niet de beste keuze, maar als je graag gezonde keuzes wil maken én wilt BBQ-en, dan hoop ik dat je wat aan deze 7 tips hebt!

Lees meer
Share This