5 tips om goedkoop en gezond te eten

door | dec 15, 2022 | Leefstijl

Goedkoop en gezond eten. Bespaar op je boodschappen.

5 tips om geld te besparen

De prijzen stijgen enorm in Nederland. Ik schrijf dit vanuit Spanje en heb het geluk dat de stijging hier een stuk lager begon, ook hier is het leven steeds minder goedkoop. Maar als ik berichten uit Nederland hoor, dan schrik ik hiervan. Daarom leek het mij nuttig om tips te geven hoe je gezonde keuzes kan maken, maar daarbij ook op je portemonnee kan letten!

Tip 1: Einde van de marktdag aanbiedingen

Het ligt er heel erg aan wat voor markt je in de buurt hebt. Ik heb altijd het idee dat een gewoon
kraampje met groente en fruit, waarbij het groente en fruit gewogen word en hierbij een prijs word gegeven, niet veel goedkoper is dan de groente en het fruit uit de supermarkt. Maar je hebt ook fruit- en groentekramen waarbij het fruit en de groente in bakjes worden aangeboden en deze bakjes zijn dan vaak 1 euro per stuk. Ik weet bv dat dit veel gedaan word op de Haagse markt, maar ook in Zoetermeer was er 1 kraam waarbij het op deze manier werd aangeboden.

Mocht je niet in de buurt wonen, kan je bij de markt in jouw buurt ook kijken of er een kraampje is die het op deze manier aanbied. Aan het einde van de marktdag, willen de marktkooplieden graag van hun groente en fruit af, daarom kan je het vaak voor een voordeligere prijs kopen. Tip 1 is dus: Ga net voor sluitingstijd naar de markt om te kijken of je een goede deal kan maken.

Tip 2: ToGoodToGo box groente/fruit

ToGoodToGo is een app, die je gratis kan downloaden op je telefoon. Je kan hiermee boxen kopen bij verschillende aanbieders, zoals supermarkten, horecagelegenheden en groente- en fruittelers. Als je een box koopt via de app dan kan je hem daarna op de genoemde tijd op komen halen en is het meestal een verrassing wat je krijgt. De app is namelijk bedoeld om voedselverspilling tegen te gaan en de bedrijven verkopen de producten die zij teveel hebben of bv. groente en fruit die niet aan de formaten voldoen waarin je ze in een supermarkt kan kopen.

Zo heb ik bijvoorbeeld wel eens een paprikabox gekocht bij een paprikateler voor 5 euro en kreeg hiervoor een stuk of 25 paprika’s, net iets kleiner dan je in de supermarkt kan vinden. Deze tip heeft dus 2 voordelen, het voorkomt voedselverspilling en je bent een stuk voordeliger uit! Als je gezonde keuzes wilt maken kan je beter niet gaan voor een mysterybox, want hierin weet je niet wat je aantreft, hier kunnen ook veel ongezonde producten zitten.

Tip 3: Groente en fruit van het seizoen

Groene en fruit uit het seizoen zijn een stuk voordeliger. Vaak heeft dit te maken met
transportkosten. Als er namelijk aardbeien in Nederland groeien, zijn ze veel beter te betalen dan als je aardbeien in december koopt. Deze aardbeien komen dan namelijk niet uit Nederland, maar uit een land waar het in december warm genoeg is voor het kweken van aardbeien. Vaak is het fruit en de groente in de aanbieding in het seizoen.

Nu is het bijvoorbeeld sinaasappel en mandarijnen tijd aan het worden. Deze groeien niet in Nederland, maar hier in Spanje zie ik nu letterlijk de sinaasappels oranje worden en heb ik al de eerste sinaasappels geplukt van de bomen van onze buurman (natuurlijk met zijn toestemming)! Vaak zijn de sinaasappels en mandarijnen in november, december en januari in Nederland in de aanbieding en zie je deze aanbieding nooit in de zomer.

Tip 4: Gedroogde peulvruchten

In de supermarkt kan je peulvruchten uit pot en blik kopen, maar verkopen ze ook altijd gedroogde peulvruchten. De gedroogde peulvruchten liggen meestal in een ander schap in de supermarkt. Gedroogde peulvruchten koop je voor ongeveer 3 euro voor 900 gram. Deze peulvruchten moet je eerst een aantal uren laten weken in water en vervolgens moet je ze koken. De tijden hiervoor staan meestal op de verpakking genoemd, maar verschillen per peulvruchtsoort.

Door dit proces word deze 900 gram wel 2 tot 3x verdubbeld. Dus voor 3 euro koop je eigenlijk wel 1.8 tot 2.7 kg gekookte bonen. Terwijl een blikje/potje met gekookte peulvruchten van 240 gram uitlekgewicht wel 1,25 euro zijn.

Dus voor deze 3 euro aan gekookte bonen uit potjes/blikjes krijg je maar 700 gram gekookte bonen. Peulvruchten zijn ook een goede vleesvervanger, dus als je normaal vlees eet en je vervangt dit voor peulvruchten dan kan je hier veel geld mee besparen. Mijn tip is om een heel pak gedroogde peulvruchten in 1 keer klaar te maken, dus te weken en te koken. En hierna kan je de gekookte bonen in porties verdelen en invriezen, zodat je de volgende keer heel snel een maaltijd op tafel kan zetten.

Tip 5: Diepvries groente en fruit

Diepvries groente en fruit zijn van het seizoen. Dan zijn ze namelijk het goedkoopst. Het voordeel van de diepvries is dat de meeste vitaminen en mineralen bewaard blijven, dus naast dat het goedkoper is dan vers fruit en verse groente is het ook een gezonde optie. Diepvriesfruit is zo uit het vuistje vaak niet zo lekker, maar verwerkt door een schaaltje yoghurt of door je havermoutpap is het een lekkere en gezonde toevoeging. Diepvries groente smaken vaak ook anders dan verse groente, maar mijn ervaring is dat als je het in een gerecht verwerkt, zoals bv. een pastasaus of een curry, dat je het verschil nauwelijks proeft.

Hopelijk heb je iets aan deze tips! En heb je hiermee wat handvatten om gezonder te eten, passend in het budget wat je tot je beschikking hebt.

Lukt het je nu niet om gezonde keuzes te maken en zie je door de bomen het bos niet meer? Neem contact met me op, zodat ik met je mee kan kijken tijdens een intake gesprek!

Gedroogde peulvruchten

Geschreven door Fleur Haarlem

Ik houd ervan mensen te helpen aan een gezondere leefstijl en schrijf hier graag over. Daarnaast vind ik het leuk om mensen te inspireren en te laten zien dat gezond eten ook heel lekker kan zijn!

Meer over dit onderwerp

Gezond de Kerst door – 5 tips

Gezond de Kerst door – 5 tips

Hoe geniet je van de feestdagen en maak je gezonde keuzes. Genieten zonder schuldgevoel! In deze blog staan 5 tips om gezond de feestdagen door te komen!

Lees meer
Gezond de Kerst door – 5 tips

Gezond de Kerst door – 5 tips

Hoe geniet je van de feestdagen en maak je gezonde keuzes. Genieten zonder schuldgevoel! In deze blog staan 5 tips om gezond de feestdagen door te komen!

Lees meer
Gezond de Kerst door – 5 tips

Gezond de Kerst door – 5 tips

Hoe geniet je van de feestdagen en maak je gezonde keuzes. Genieten zonder schuldgevoel! In deze blog staan 5 tips om gezond de feestdagen door te komen!

Lees meer
Share This